Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Li-Fi-Нова система що забезпечує швидкість обміну 100 гігабіт на секунду

Передача даних за допомогою світла, на жаль, поки ще використовується для підключення кінцевого обладнання споживачів до Інтернету вкрай і вкрай рідко. Але, завдяки роботі дослідників з Оксфордського університету момент, коли оптичні комунікації зможуть бути використані в кожному будинку, став ще трішки ближче. І це не буде звичайним оптичним каналом на основі оптоволоконного кабелю, це буде реалізовано за допомогою нової літій-Fi-системи, що випромінює світло в приміщенні, яка може забезпечити швидкість обміну інформацією більш ніж 100 гігабіт на секунду.


Нова система внутрішньої оптичного зв'язку поки ще не може розглядатися як повноцінна заміна бездротового радіозв'язку Wi-Fi. Однак, вона в теорії може забезпечити швидкість передачі до 3 терабіт в секунду і це дозволяє вже розглядати можливості застосування оптичних комунікацій для розшивки вузьких місць в існуючих мережах. Крім цього, в разі використання оптичних комунікацій немає потреби турбуватися щодо наявності вільного радіочастотного каналу. "Якщо ви використовуєте оптичну передачу інформації, то ви маєте практично необмежену смугу пропускання і уникаєте обмежень, пов'язаних з необхідністю ліцензування спектру радіочастот" - розповідає Аріель Гомес (Ariel Gomez) аспірант з Оксфордського університету.

Система, як і інші Li-Fi-системи, використовує щось на зразок базової станції, яка встановлюється на стелі приміщення, до якої підводиться оптоволоконна лінія. Ця станція випромінює світло, що приймається приймачем, підключеним до комп'ютера, і приймає передані їм ж дані, здійснюючи обмін інформацією, на основі якого стоїть весь Інтернет. На відміну від звичайних літій-Fi-систем, які використовують світло видимого діапазону, що випромінюється світлодіодними освітлювальними приладами, нова система працює за допомогою інфрачервоного світла з довжиною хвилі в 1550 нанометрів, який широко використовується в області оптичних комунікацій.

Головною вивертом в новій технології є використання так званого голографічного променя, за допомогою якого вдається направити весь світ в строго заданому одному або декількох напрямках. Для отримання такого променя використовується спеціальна РК-матриця, подібна матрицям, використовуваним в деяких типах проекторів, яка за допомогою явища дифракції відбиває світло в заданому напрямку.

У цій технології важливе значення має ширина області охоплення приймально-передавальних пристроїв, які можуть забезпечити якісну реалізацію технології мультиплексування за допомогою поділу довжин хвиль світла. При 60-градусної області охоплення приймально-передавальних пристроїв дослідникам вдалося реалізувати передачу даних по шести незалежним потокам, швидкість кожного з яких склала 37,4 гігабіта в секунду, отже, швидкість сукупного каналу склала 224 гігабіта в секунду. При значенні кута області охоплення в 36 градусів вдається реалізувати тільки три незалежних потоку, а загальна швидкість каналу в цьому випадку дорівнює 112 гігабіта в секунду.

Для роботи системи поки ще потрібно, щоб приймач і передавач перебували в зоні прямої видимості і знаходилися в нерухомому положенні. Але оксфордские дослідники вже розробляють стежить систему, яка дозволяє відслідковувати переміщення комп'ютера, ноутбука приміром, і перебудовувати рідкокристалічні матриці приймача і передавача так, щоб забезпечити надійну і високошвидкісний зв'язок.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Створено акумулятор для смартфонів, який заряджається за одну хвилину Однією з найбільших проблем практично кожного сучасного смартфона...